Mye skjer i Blaker, Ole Bull har også spilt der

Mye skjer i Blaker, Ole Bull har også spilt der

Publisert av RH Nettredaktør den 14.01.22. Oppdatert 25.08.22.

Romerike Historielag har utgitt mange årbøker i lagets over 100-årige historie, og det er mye interessant å lese i disse bøkene. I Årbok II fra 1956 har Øyvin Ribsskog en fin artikkel om Ole Bulls besøk i Blaker, men hvorfor var han der?

 

Ole Bull spilte på Blaker Skanse

I 2022 er det over 150 år siden at bygdefolk i Blaker hørte Ole Bull spille på Blaker Skanse, men hva var grunnen til at den berømte fiolinisten besøkte Blaker?

Blaker Skanse

Jo, her budde dattera Eleonore Felicie (f. i Christiania 25.04.1843). Hun gifta seg i Christiania 23.12.1863 med Christoffer lngier. Han var sønn av oberstløytnant Knud Martin Hals lngier på lngier i Ullensaker.

Christoffer lngier (f. i Ullensaker 11.08.1829) vart høsten 1853 ansatt som choleralege i Vestre Aker, og i desember samme år tok han annen-eksamen og i mai 1862 medisinsk eksamen med haud. Straks deretter slo han seg ned som privat lege i himbygda Ullensaker og i 1864, etter giftermålet med frk. Bull, flytta ekteparet til Blaker. Her fikk de bu på Blaker Skanse. lngier kjente sikkert kommandanten på Skansen, som var fra Ullensaker og kollega med faren.

De fikk fem barn, som alle er døpt i Blaker kirke.

Les hele historien i PDF-filen nedenfor.

 

Bøker om Blaker

I 2021 har også det siste og 7. bindet av Sørum Bygdebok, Nordre del av Blaker, blitt ferdig. Bind 6, Søndre del av Blaker, kom i 2018, så nå er bygdebok-serien for Sørum komplett, og Blaker godt dokumentert.
Pris pr. bind uten abonnement er kr 850,-, med abonnement (alle 7 bind) kr 700,-. 

Sørum Bygdebok - bind 7

Boka om Blaker-dialekta, «Da – men itte nå», ble også utgitt før jul, og har selvsagt mange dialektuttrykk og artige historier fra Blaker. 
Blaker og Sørum Historielag har utgitt boka, og prisen er kr 300,- pr. stk.

Dialektboka "Da - men itte nå"

Hvis noen er interessert i å kjøpe noen av disse bøkene, send e-post til rohist@online.no eller til Blaker og Sørum Historielag.