Gamle revyer - artig og interessant lokalhistorie

Gamle revyer - artig og interessant lokalhistorie

Publisert av RH Nettredaktør den 02.03.18. Oppdatert 25.08.22.
Det var stor interesse for revyer for noen tiår siden. De fleste bygder hadde sine lokale revyer, der gode amatørskuespillere, ofte med skarpe tekster til «øvrigheta», skapte mye moro og samlet stappfulle hus. I Sørum er mange revyer nå samlet i nettstedet www.sorumrevy.no. Er det flere som har samlet gammelt revystoff på Romerike?Mye moro
I Sørum har det blitt laget mange revyer, og den første ble antagelig spilt i 1945. I flere tiår var det revyer på Festiviteten på Sørumsand og Bruvollen i Blaker. Revyforfatterne skrev veldig gode tekster, ofte med spark til «øvrigheta», og med lokale saker tatt på kornet. Scenearbeiderne laget flotte kulisser, og revyartistene formidlet masse sang og spilleglede, godt akkompagnert av dyktige musikere. Bygdefolket stilte opp i stort antall, så revyene var en viktig inntektskilde for idrettsforeningen. Kjell Mobæk var i årevis regissør for revyene, samt artist, og Odd Mobæk (sønn) har etter hvert samlet og digitalisert mange gamle lydfiler, tekster og bilder, og etablert www.sorumrevy.no. Det er artig å høre mange av de gamle sangene, bl.a. «Drømmen om Sørumsand» fra 1953, nå som Sørumsand «rager mot sky» med alle sine blokker. 

Har noen samlet revystoff på Romerike?
Det har vært spilt revyer mange steder på Romerike, er det flere som har samlet revystoff; lyd, tekst og bilder? Vi vil gjerne vite om det, for i revyer er det mye artig lokalhistorie. Send en mail til rohist@online.no.