Gamle Hvam, sjela til Romerike, må tas vare på!

Gamle Hvam, sjela til Romerike, må tas vare på!

Publisert av RH Nettredaktør den 10.05.21. Oppdatert 25.08.22.

Romerike Historielag er glad for oppmerksomheten vi har skapt med brevet til Viken fylkeskommune om svalgangsbygningen på Gamle Hvam. Facebook-innlegget blir delt og kommentert i forskjellige miljøer.

Det er vesentlig problemet med bygningen som kommenteres, og det forundrer meg stort at ingen ser det store bildet, eller nevner det.

Gamle Hvam er sjela til Romerike - gården som vokste på leireryggen der den fortsatt ligger i sitt kulturlandskap. For omtrent 100 år siden var det noen ildsjeler, som i nasjonalromantikkens lys så viktigheten av å formidle denne delen av vår kultur til kommende generasjoner. Det er blitt gjort i 100 år, og forhåpentlig kan dette foregå i 100 år til. 

For å kunne ha god samvittighet for de neste 100 år, må det foreligge en vedlikeholdsplan for hele anlegget for de neste fire generasjoner. Gjennom alle tidligere generasjoner er det eieren som har hatt ansvaret for vedlikeholdet. Antallet generasjoner/eiere aner vi ikke, men sikkert et tresifret tall. Med de klimaendringer og forurensninger vi opplever i dag, er vedlikehold av denne type anlegg fullt mulig, men det krever kunnskap og ressurser. Selv leira som dette anlegget står på sliter i klimaendringene.  

Problemet er penger og politikere. Viken fylkeskommune vedkjenner seg ansvaret. Tafatthet og pengemangel har nå vart i to år. Hvordan kommer vi ut av dette uføret?

Romerike Historielag
Tom O. Halvorsen