«Tre nøtter til Askepott» og Moritzburg slott

«Tre nøtter til Askepott» og Moritzburg slott

Publisert av RH Nettredaktør den 18.12.20. Oppdatert 25.08.22.

Våren 2019 arrangerte Romerike Historielag og Elbelandtours en innholdsrik tur til Sachsen-området i Tyskland, der mange interessante steder ble besøkt, bl.a. det berømte Moritzburg slott der filmen «Tre nøtter til Askepott» ble spilt inn. Filmen har helt siden 1996 vært en NRK-tradisjon på julaften her. 

I 2020 har det blitt lite turer, men forhåpentlig blir det bedre til neste år. Her er inntrykk fra 2019-turen

«Tre nøtter til Askepott» er en østtysk-tsjekkoslovakisk eventyrfilm fra 1973. Filmen er hovedsakelig innspilt i Studio Babelsberg utenfor Berlin, men utendørsscenene er filmet ved Schloss Moritzburg. I Norge er filmen med norsk tale av Knut Risan.

Filmen har blitt vist på NRK flere ganger mellom 1975 og 1994, og hver julaften siden 1996. Klokka 11 vises den. «Tre nøtter til Askepott» er også fast julefilm på TV i rundt 15 land, hovedsakelig i Vest- og Øst-Europa. Julen 2015 ble filmen for først gang vist i en nyoppusset versjon på kino og NRK.

Bakgrunn
Filmen er basert på eventyret med samme tittel av Božena Němcová, skrevet mellom 1842 og 1845 som en bøhmisk versjon av eventyret om Askepott, basert på brødrene Grimms versjon fra 1812. 

Schloss Moritzburg, som er et jaktslott i barokkstil bygd på 1500-tallet i nærheten av Dresden, forestiller kongeslottet i filmen. Trappen ved slottet er der Askepott mister skoen. Švihov-borgen (Schwihau) vest i Bøhmen i Tsjekkia ble reist på 1480-tallet, men var en ruin fra 1665. Den ble delvis rekonstruert på 1950-tallet. I filmen kommer Askepott fra dette godset.

Historien
Etter godseier-farens død blir Askepott, den rike og livsglade datteren, degradert til tjenestepike av den gjerrige stemoren, og satt til å gjøre det skitneste arbeid. Hesten Jurášek, hunden Kasperle og et smykkeskrin, som voktes av uglen Rozárka, er alt Askepott har tilbake. 

Filmen starter idet kongen og dronningens forbireisende følge gjester godset hvor stemoren nå er frue, og stemoren klarer å overtale kongen til å invitere henne og datteren Dora på ball. Et ball passer kongen godt, for han ønsker å finne en passende kone til den noe uregjerlige sønnen. Mens stemoren desperat vil få sin egen datter gift med prinsen.

Askepott møter prinsen og hans to følgesvenner ute i skogen, etter at prinsen har stukket av for å gå på jakt, og hun imponerer prinsen. Senere reiser godsets kusk til byen for å kjøpe stoff til Doras ballkjole. Askepott, som tvinges til å vaske klær i bekken i vinterkulden, sier at han kan ta med tilbake til henne det som faller ned på nesen hans, og han kommer tilbake med tre magiske nøtter. 

Da Askepott åpner nøttene kommer de flotteste klær ut hver gang. Og etter mange viderverdigheter, intriger og mye dårlig behandling fra stemoren, ender eventyret lykkelig. 

Her en liten youtube-smakebit fra filmen