Tar i bruk ny teknologi: Museet alltid åpent

Tar i bruk ny teknologi: Museet alltid åpent

ALLTID ÅPENT: Tom Halvorsen klipper snora og erklærer den digitale historievandringen på Funnefoss for åpnet. Foto: Lisbet Bekkeli Amundsen.

Å komme til et museum med stengte dører er kjedelig. Ofte skulle man gjerne visst mer om stedet. Funnefoss industriarbeidermuseum på Opaker er et sted der mange har måttet nøye seg med å se de gamle industriarbeiderboligene fra utsiden. De siste årene har åpningstiden ved museet vært begrenset til noen søndager i løpet av sommeren.

Nå kan imidlertid alle som besøker museet, uansett tid på døgnet, få med seg historien om hvordan papirfabrikken og seinere tresliperiet ved Funnefoss ble til, og hvordan arbeiderne der bodde.

Spesielt miljø
– Hele miljøet på Opaker og rundt tresliperiet er spesielt. Men det er ikke så mange unge som kan noe om den historien. Vi får også stadig nye innbyggere i Nes, og det er viktig å formidle historien til dette området og miljøet her, sier Tom Halvorsen, leder i Romerike historielag.

Han forteller at historielaget har samarbeidet med det norske spillselskapet Wittario AS og flere lokale historielag om å lage digitale vandrespill andre steder på Romerike. Han tok derfor initiativ til å få laget et slikt spill også for Funnefoss industriarbeidermuseum. Han kontaktet Trine Grønn Iversen i MiA – Museene i Akershus, som tente på ideen.

Les hele Raumnes' artikkel i PDF-filen nedenfor