Interessant og hyggelig «historietur» til Sachsen

Interessant og hyggelig «historietur» til Sachsen

Publisert av RH Nettredaktør den 08.05.19. Oppdatert 26.08.22.

Den første av årets Sachsen-turer, fra 30. april til 6. mai 2019, ble en innholdsrik tur for 35 historieinteresserte deltakere. Godt arrangert og gjennomført av Romerike Historielag og Elbelandtours – takk til Jan Erik Horgen og Yngve Leonardsen! Det ble historietimer "de luxe" med Yngves omfattende historiekunnskaper og gode formidling. 

Sachsen er et spennende område å besøke, med sin store betydning for Norge på så mange felt; kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, og ikke minst kirken. Hvordan hadde Norge vært uten Martin Luther og reformasjonen? Mange kjente nordmenn har studert og arbeidet i Sachsen.
Sachsen har vært både kongerike og republikk, og var fra 1945-89 en del av DDR. I 1990 ble Fristaten Sachsen gjenopprettet, med Dresden som hovedstad.

Her er en kort "reisedagbok" og noen bilder:

* Dag 1: Fly fra Oslo til Berlin. Derfra buss til Torgau, gjennom store jordbruksområder, med et utall vindmøller. To netter på Hotel Goldener Anker, der frokosten var i ballsalen. Torgau var en viktig by under reformasjonen, og Martin Luthers enke Katharina von Bora er begravet i Maria-kirken der.

Byvandring Torgau - Schloss Hartenfels i bakgrunnen.  Statuer på torget i Torgau.
Byvandring i Torgau med Schloss Hartenfels i bakgrunnen, og statuer og fontene på torget. 

* Dag 2: Torgau, Wörlitz og Wittenberg. By- og parkvandring i den vakre engelske parken i Wörlitz, som ble anlagt sist på 1700-tallet ved en sidearm til Elben. Parken er 1125 dekar, med mange flotte byggverk, og ble i 2000 oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv.
Så videre til Wittenberg, og byvandring til Schlosskirche med «tesedøren». En blir litt andektig av å være omtrent der reformasjonen startet, historien kommer veldig nær da. Byvandring videre forbi statuen av Johannes Bugenhagen, Luthers høyre hånd, og et besøk i Wittenberg 1517, som viser dagliglivet på Luthers tid.

Wörlitz - den engelske park.   Wittenberg - bybilde.
Wörlitz - den engelske park.                                     Wittenberg - bybilde.

* Dag 3: Fra Torgau til Leipzig og Zwickau. Byvandring i Leipzig forbi Nikolaikirche, som var viktig for protestbevegelsen i DDR i 1989. Omvisning med guide i Stasi-muséet, ganske skremmende å høre om den omfattende overvåkingen av folk, og se kontorer, tekniske innretninger og ting som ble brukt. En liten stopp ved det 91 meter høye minnesmerket Völkerschlactdenkmal, som ble innviet i 1913, til minne om falne soldater i slaget i 1813, hvor Napoleon ble beseiret, og også Karl Johan deltok. En natt på First Inn Hotel i Zwickau. 

Leipzig - Nikolaikirche.   Minnesmerket Völkerschlactdenkmal, 91 m høyt. Innviet i 1913, til minne om falne soldater i slaget hvor Napoleon ble beseiret i 1813.
Leipzig - Nikolaikirche.                    Minnesmerket Völkerschlactdenkmal, 91 m høyt. Innviet i 1913. 

* Dag 4: Fra Zwickau til Dresden. Besøk i det flotte bilmuséet i Zwickau, åpnet i 2004. Fantastisk flott å se alle de godt bevarte veteranbilene og alt som var der. Og bl.a. høre historien om Heuch, Horch, Auto-Union og Audi. Dyktig guide, med Yngve som god oversetter. Videre til Klosterpark Altzella og en liten vandring i parken med de mange klosterruiner. Tre netter på Hotel Hofgärtnerhaus.

Bilmuséet i Zwickau - P70.  Bilmuséet i Zwickau - Horch.
Bilmuséet i Zwickau - P70.                                                                 Bilmuséet i Zwickau - Horch.  

* Dag 5: Dresden. Byvandring (i øsregn) i det flott gjenoppbygde Dresden, med sitt vakre Residenslott og det glitrende skattkammeret i «Grünes Gewölbe». Mange fine byggverk. Og tid på egenhånd til å utforske byen, gå på konserter eller annet. 

Dresden  Byvandring i flotte & våte Dresden.
Dresden - by night.                                 Byvandring i flotte & våte Dresden.

* Dag 6: Utflukt til Freiberg. Smalsporet museumsjernbane til Freital, og buss til bergstaden Freiberg med sitt sølvverk. Fagfolk kom derfra for å sette i gang gruvedriften på Kongsberg. Byvandring og besøk i Terra Mineralia, verdens flotteste mineralsamling. Egen konsert for oss i den rikt utsmykkede Freiberg Dom, med vakker musikk på det berømte Silbermannorgelet anno 1714, som har en usedvanlig flott klang. Kirken har flere unike statuer av den døde og døende Jesus med ekte hår og skjegg. En meget dyktig guide, med Ynge som oversetter, fortalte mye om kirkens utsmykning, prekestol og statuer.

Silbermann-orgelet fra 1714 i Freiberg Domen.  Freiberg - gatebilde.
Silbermann-orgelet fra 1714 i Freiberg Domen.      Freiberg - gatebilde.

* Dag 7: Meißen, Moritzburg, Berlin, hjem. Utflukt til Meißen, byvandring i den fine byen. Og et fotostopp ved det gedigne Moritzburg slott, der eventyrfilmen «Tre nøtter til Askepott» ble spilt inn.

Trapper i Meißen opp til kirke og museum.  Moritzburg slott.
Trapper i Meißen opp til kirke og museum.     Moritzburg slott.

Så var det bussen tilbake til Berlin, og innsjekk på Schönefeld, og til Gardermoen hvor vi landet før ruta. Med masse kunnskap om Sachsens historie. 😊 
-----
Turen startet bra med godt vær, etter hvert ganske vinterlige temperaturer, og noe regnfullt, men Yngves informative byvandringer og omvisninger fanget interessen uansett. Og så var det deilig med rikelig tid hver dag til hyggelig prat, og gode porsjoner med velsmakende lunsj og middag på godt utvalgte restauranter, og fine hotell. 😊 Og mat og hotell var klar da vi ankom.  

Det var veldig flott å se byene med sine fine gamle hus i så mange, og vel avstemte, farger. Bybildet blir harmonisk og trivelig med farger, så fotomotivene var utallige. Nesten litt overraskende å se så mye pent etter alle årene i DDR, men mye oppgradering har skjedd siden 1990. Noe å lære av på hjemlige trakter. Og det var mange vindmøller å se i landbruksområdene.

Store jordbruksområder.  Vindmøller var det mange av.
Store jordbruksområder og mange vindmøller. 

 

Ca. antall innbyggere i de byene vi besøkte: Torgau 20 000, Wörlitz 1 450, Wittenberg 50 000, Leipzig 560 000, 
Zwickau 91 000, Dresden 545 000, Freiberg 42 000, Meißen 28 000. 

Takk for turen! 😊

Tekst og foto: Lillian M.